Gyógyszer keresés
Menü
Vény nélkül kapható termékek
Betűrend szerinti listák
 
PREDUCTAL MR 35MG MÓD HAT FILMTABLETTA

Vényköteles

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

1. A GYÓGYSZER NEVE

Preductal MR 35 mg módosított hatóanyagleadású filmtabletta


2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

35 mg trimetazidin-dihidroklorid filmtablettánként.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.


3. GYÓGYSZERFORMA

Módosított hatóanyagleadású filmtabletta.
Rózsaszínű, lencse alakú, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta. Törési felülete fehér színű.


4. KLINIKAI JELLEMZŐK

4.1 Terápiás javallatok

Kizárólag felnőtt betegeknek stabil angina pectoris kiegészítő tüneti kezelésére, amennyiben az elsővonalbeli antianginás kezelések nem biztosítanak megfelelő kontrollt, vagy a páciens nem tolerálja a gyógyszereket.

4.2 Adagolás és alkalmazás

Adagolás
Naponta 2 x 1 tablettát (2 x 35 mg) kell bevenni reggel és este, étkezés közben.

Speciális betegcsoportok

Vesekárosodásban szenvedő betegek
Mérsékelten csökkent vesefunkció (kreatinin clearance 30-60 ml/perc közötti) (lásd 4.4 és 5.2 pontot) az ajánlott dózis naponta 1 x 1 tabletta (35 mg) reggel, étkezés közben.

Időskorú betegek
Az időskorú betegek fokozott trimetazidin expozíciónak lehetnek kitéve a korral romló vesefunkció miatt (lásd 5.2 pont). Mérsékelten csökkent vesefunkció (kreatinin clearance 30-60 ml/perc közötti) (lásd 4.4 és 5.2 pontot) az ajánlott dózis naponta 1 x 1 tabletta (35 mg) reggel, étkezés közben. Időskorú betegek esetén a dózisbeállítást fokozott óvatossággal kell végezni (lásd 4.4 pont).

Gyermekpopuláció
A trimetazidin biztonságosságát és hatékonyságát 18 évesnél fiatalabb életkorú gyermekeknél nem igazolták. Nem áll rendelkezésre adat.

Az alkalmazás módja
Szájon át történő alkalmazásra.

4.3 Ellenjavallatok

­ A gyógyszer hatóanyagával vagy bármely segédanyagával (lásd 6.1 pont) szembeni túlérzékenység,
­ Parkinson-kór, extrapiramidális tünetek, tremor, nyugtalan láb szindróma és egyéb mozgászavarok,
­ súlyos veseelégtelenség (kreatinin clearance < 30 ml/perc).

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

Súlyos májelégtelenségben, megfelelő klinikai adatok hiányában, a készítmény alkalmazása nem ajánlott.

Ez a gyógyszer nem alkalmas anginás rohamok kezelésére, sem instabil angina vagy myocardialis infarctus kezdeti kezelésére. Nem szabad alkalmazni sem a pre-hospitalis szakaszban, sem a kórházi kezelés első napjaiban. Anginás roham esetén az angina pectorist újra kell értékelni és meg kell fontolni a kezelés módosítását.

A trimetazidin ronthatja az extrapiramidális tüneteket (tremor, akinézia, hypertonia), ami főként időskorú betegeknél rendszer vizsgálatot igényel. Bizonytalan esetekben a betegnél neurológiai szakvizsgálat elvégzése indokolt.

Az olyan mozgászavarok, mint az extrapiramidális tünetek, nyugtalan láb szindróma, tremor, instabil járás jelentkezése esetén a trimetazidin kezelést azonnal be kell fejezni.
Ezek az esetek ritkák és a mozgászavar a kezelés megszakítását követően általában reverzibilis.

A felépült betegek nagy részénél a tünetek a trimetazidin elhagyását követően 4 hónapon belül megszűntek. Amennyiben az extrapiramidális tünetek a gyógyszer elhagyását követően több mint 4 hónappal is fennállnak, neurológiai szakvizsgálat elvégzése javasolt.

A járásbizonytalanság, illetve hypotensio kialakulása kapcsán elesések fordulhatnak elő, főként a vérnyomáscsökkentő kezelés alatt álló betegeknél (lásd 4.8 pont).

A trimetazidin-kezelés beállításakor fokozott óvatosság szükséges a fokozott expizíció veszélyének kitett betegeknél:
­ mérsékelt veseelégtelenség (lásd 4.2 és 5.2 pont),
­ 75 évesnél idősebb betegek (lásd 4.2 pont).

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

Gyógyszerkölcsönhatást nem igazoltak.

A készítménnyel kapcsolatos klinikai vizsgálatok farmakokinetikai gyógyszerkölcsönhatást ez ideig idős betegeknél sem igazoltak.

4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség
Nincsenek adatok trimetazidin terhesség alatti alkalmazásáról. Állatkísérletek nem igazoltak direkt vagy indirekt káros hatásokat a terhesség, embriofoetalis fejlődés, szülés vagy postnatalis fejlődés tekintetében (lásd 5.3 pont). Ezért biztonsági okok miatt a terhesség alatti alkalmazása lehetőleg kerülendő.

Szoptatás
Nem ismert, hogy a hatóanyag vagy a metabolitok kiválasztódnak-e az anyatejbe. Az újszülöttekre, csecsemőkre vonatkozó kockázat nem zárható ki. Ezért a Preductal-kezelés alatt a szoptatás nem javasolt.

Termékenység
A reproduktív toxicitási vizsgálatok nem igazoltak a termékenységre kifejtett hatásokat sem nőstény, sem hím patkányokban (lásd 5.3 pont).

4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Klinikai vizsgálatok során a trimetazidinnek nem volt hemodinamikai hatása, mindazonáltal szédülést és álmosságot figyeltek meg a posztmarketing vizsgálatok során (lásd 4.8 pont), melyek befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

A mellékhatások felsorolása az alábbi gyakorisági felosztást követi:
Nagyon gyakori (?1/10)
Gyakori (?1/100 - <1/10)
Nem gyakori (?1/1000 - <1/100)
Ritka (?1/10 000 - <1/1000)
Nagyon ritka (<1/10 000)
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

Szervrendszer
Gyakoriság
Megnevezés
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Gyakori
Szédülés, fejfájás

Nem ismert
Extrapiramidális tünetek (tremor, akinézia, hypertonia), járásinstabilitás, nyugtalan láb szindróma és egyéb mozgászavarok, melyek általában a kezelés felfüggesztését követően javulást mutatnak

Nem ismert
Alvászavarok (álmatlanság, aluszékonyság)
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
Ritka
Palpitáció, extrasystolék, tachycardia
Érbetegségek és tünetek

Ritka
Artériás hypotensio, orthostaticus hypotensio, amit rosszullét, szédülés vagy esés kísérhet, különösen vérnyomáscsökkentőt szedő betegeknél, kipirulás
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Gyakori
Hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom, dyspepsia

Nem ismert
Székrekedés
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei
Gyakori
Kiütés, viszketés, urticaria

Nem ismert
Akut generalizált exanthematosus pustulosis (AGEP), angioedema
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók
Gyakori
Asthenia
Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek
Nem ismert
Agranulocytosis
Thrombocytopenia
Thrombocytopeniás purpura
Máj- és epebetegségek, illetve tünetek
Nem ismert
Hepatitis


4.9 Túladagolás

Trimetazidin túladagolással kapcsolatban nagyon korlátozottan állnak rendelkezésre információk. A kezelés tüneti.


5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: Szívre ható szerek, egyéb szívgyógyszerek, ATC kód: C01E B15

Hatásmechanizmus

A trimetazidin az ischaemia illetve hypoxia fennállása alatt fenntartja a sejten belüli energiaegyensúlyt, megakadályozva az ATP koncentrációjának intracelluláris csökkenését.
A sejtek homeostasisát a megfelelő ionpumpa-funkciók és a sejtmembrán Na +-K + transzportjának fenntartásával biztosítja.
A trimetazidin a hosszú-láncú 3-ketoacil-CoA-tioláz enzim részleges gátlása révén másodlagosan gátolja a zsírsav-oxidációt, ami a glükóz-oxidáció fokozódásához vezet. Ischaemiás sejtben a glükóz-oxidáció kisebb oxigén-felhasználást igényel, mint a zsírsavak oxidációja. A glükóz-oxidáció potencírozása optimalizálja a sejtek energiafelhasználását, ezáltal fenntartja a szükséges energiaellátást az ischaemiás epizód során.

Farmakodinámiás hatások

Ischaemiás szívbetegségben szenvedő betegekben a trimetazidin metabolikus hatása révén segít fenntartani a szívizomzat magas energiaszintű intracelluláris foszfátszintjét. Az anti-ischaemiás hatást társuló hemodinamikai hatások nékül éri el.

Klinikai hatásosság és biztonságosság

Klinikai vizsgálatok igazolták a trimetazidin hatásosságát és biztonságosságát a krónikus angina kezelésében önállóan alkalmazva, illetve kombinációban egyéb antianginás szerekkel, ha azok hatása önmagukban elégtelennek bizonyult.

Egy 426 beteg részvételével végzett kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálat (TRIMPOL-II) során a trimetazidin (60 mg/nap) napi 100 mg metoprolollal (50 mg naponta kétszer) kombinációban 12 hétig adva szignifikánsan javította a terheléses teszt eredményeket és a klinikai tüneteket a placebo-kezeléshez viszonyítva: fizikális terhelés teljes időtartama: +20,1 sec, p=0,023, teljes terhelés: +0,54 METs, p=0,001, az 1 mm-es ST szakasz depresszió kialakulásáig eltelt idő: +33,4 sec, p=0,003, angina felléptéig eltelt idő: +33,9 sec, p<0,001, anginás roham/hét: -0,73, p=0,014, rövidhatású nitrát használat/hét: -0,63, p=0,032, hemodinamikai változások nélkül.

Egy 223 beteg részvételével végzett kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat (Sellier) során napi 50 mg atenolol mellé adott napi 2x 35 mg módosított hatóanyag-kibocsájtású tabletta trimetazidinnel végzett 8 hetes kezelést követően, a betegek egy alcsoportjában (n=173) a gyógyszer bevétele után 12 órával végzett terheléses tesztek során az 1 mm-es ST szakasz depresszióig eltelt idő statisztikailag szignifikáns növekedését (+34,4 sec, p=0,03) találták a placebo kezeléssel összehasonlítva.
Az angina pectoris kialakulásáig eltelt időt illetően szintén statisztikailag szignifikáns különbség volt megfigyelhető (p=0,049). Az egyéb másodlagos végpontok tekintetében (terhelés teljes időtartama, teljes munkavégzés és klinikai végpontok) nem volt kimutatható szignifikáns különbség.

Egy 1962 beteg részvételével végzett 3 hónapos, kettős vak, randomizált vizsgálat (Vasco study) során napi 50 mg Atenolol mellett a trimetazidin két dózisát (70 mg és 140 mg naponta) vizsgálták placebóval összehasonlítva. A tünetes és tünetmentes pácienseket is magában foglaló teljes betegpopulációt illetően a trimetazidin nem mutatott előnyt sem az ergometriás (teljes terhelési időtartam, 1 mm-es ST elevációig eltelt idő, angina felléptéig eltelt idő), sem a klinikai végpontok tekintetében. Mindazonáltal a tünetes betegek egy alcsoportjában (n=1574) a trimetazidin (140 mg) statisztikailag szignifikáns mértékben növelte a terhelés időtartamát (+23,8sec vs +13,1 sec placebo; p=0,001) és az angina kialakulásáig eltelt időt (+43,6 sec vs +32,5 sec placebo; p=0,005).

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

Per os alkalmazás során a készítmény a plazma-csúcskoncentrációt bevétel után átlagosan 5 óra alatt éri el. 24 órán túl a plazmakoncentráció a csúcskoncentráció 75%-a felett marad még 11 órán át.
A steady state állapot legkésőbb 60 óra múlva alakul ki.
A készítmény farmakokinetikai tulajdonságait az étkezés nem befolyásolja.
A készítmény megoszlási térfogata 4,8 l/ttkg, ami jó szöveti megoszlásra utal (a trimetazidinnek a fehérjékhez való kötődése gyenge, in vitro érték: 16%).
A trimetazidin főleg a vizelettel ürül, döntően változatlan formában.
A trimetazidin átlagos eliminációs felezési ideje egészséges önkéntesek esetén 7 óra, 65 év felett 12 óra.
A trimetazidin renalis clearance-e direkt módon korrelál a kreatinin-clearance-szel; a hepaticus clearance az életkor előrehaladtával csökken.

Időskorú betegek részvételével végzett klinikai vizsgálat során a napi két tablettát, két különböző nappali időpontban alkalmazták. A populáció adatainak farmakokinetikai elemzése bizonyította, hogy az emelkedett plazmaszint nem okozott többlet mellékhatást a placebóhoz képest.

5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Kutyákban a terápiás adag 40-szeresélnek, patkányokban 200-szorosának ismételt orális adagolása nem idézett elő sem haláleseteket, sem bármilyen fizikális, biológiai, anatómiai vagy viselkedésbeli elváltozást.
A humán terápiás adag 100-szorosának orális alkalmazása nem volt hatással a reproduktív funkciókra: termékenység, fogamzás, vemhesség, embriogenesis, laktáció, peri- és postnatalis fejlődés és az állatok reproduktív teljesítménye.
Az in vitro és in vivo vizsgálatok során nem észleltek mutagenitást.


6. GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

6.1 Segédanyagok felsorolása

Tablettamag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon, hipromellóz, kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát.
Filmbevonat: glicerin, makrogol 6000, magnézium-sztearát, hipromellóz, vörös vasoxid (E172), titán-dioxid (E171).

6.2 Inkompatibilitások

Nem ismert.

6.3 Felhasználhatósági időtartam

3 év.

6.4 Különleges tárolási előírások

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése

60 db filmtabletta átlátszó PVC//AI buborékfóliában és dobozban.

6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

Nincsenek különleges előírások.

Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.

Megjegyzés: ? egy keresztes, erős hatású szer.
Osztályozás: II. csoport
Kizárólag orvosi rendelvényhez kötött gyógyszer (V).


7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

Les Laboratoires Servier
50 rue Carnot
92284 Suresnes cedex
Franciaország


8. A FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

OGYI-T-8844/01


9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

A forgalomba hozatali engedély első kiadásának dátuma: 2003. április 2.
A forgalomba hozatali engedély legutóbbi megújításának dátuma: 2009. július 20.


10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2012. szeptember 3.
OGYI/22090/2012
OGYI/37002/2012